Franc Martin: Dějiny výživy a stravování v českých zemích 1945-1970

Naše cena: 808,- Kč
(sleva 15 % - ušetříte 143 Kč)
Autor: Franc Martin
Druh vazby: Knihy - vázané
Počet stran: 736
Rozměr: 166 x 244 mm
Vydáno: 2025-01-27
Stav: Skladem v externím skladu
Datum odeslání: Do týdne
ISBN: 978-80-200-3605-6
EAN: 9788020036056
Nakladatelství: Středisko spol. činností AV ČR, v. v. i.

Publikace přináší celkový pohled na dějiny výživy a stravování od poválečné bídy a přísného přídělového systému až po velký rozmach české haute cuisine na konci šedesátých let. Autor se zaměřil jak na domácí vaření, tak stravování v restauracích i v jídelnách. Ukazuje, jak se utvářely ceny potravin a co lidé vnímali jako luxus. Zkoumá nejrůznější aspekty ovlivňující stravovací návyky a zaměřuje se i na dobovou propagaci zdravé výživy a na prosazování inspirací ze zahraničí. Problematiku zasazuje do širokého kontextu kulturních, sociálních, hospodářských, ale i politických dějin. Dozvíte se, jak se u nás konzumovalo velrybí maso, co rád jídal Antonín Zápotocký, jak se v padesátých letech přejmenovalo tournedos Rossini, jak se sháněla čočka a játra i jak se bojovalo proti obezitě.





Nabízené knihy od stejného autora(autorky):
Franc Martin: Dějiny Československé akademie věd I (1952-1962)
Franc Martin: Dějiny Československé akademie věd II. 1963–1970
Franc Martin: Retrojídlo
Franc Martin: Svatojanský lunární kalendář